Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου

Όταν αναζητάς τιμή για να ασφαλίσεις το αυτοκινητό σου θα διαπιστώσεις ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές τιμές για φαινομενικά ίδιες παροχές και καλύψεις.   Από τι επηρεάζεται η τιμή μιας ασφάλειας αυτοκινήτου; Ποιοι είναι οι παράγοντες που αυξάνουν ή μειώνουν την τιμή και ποιοι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν εκπτώσεις;
Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την τελική τιμή της ασφάλειας και εδώ θα τους βρεις όλους αναλυτικά

Η ασφαλιστική εταιρία

Η τιμή κάθε ασφαλιστηρίου συμβολαίου εξαρτάται από την ίδια την ασφαλιστική εταιρεία. Η κάθε εταιρεία έχει διαφορετική τιμολογιακή πολιτική και το δικό της αλγόριθμο που υπολογίζει το τελικό κόστος του ασφάλιστρου.
Παράλληλα έχει και τους δικούς της παράγοντες για εκπτώσεις στα ασφάλιστρα κάτι για το οποίο θα μιλήσουμε πιο κάτω
Αυτός είναι ο κύριος λόγος που πριν κάνεις οποιαδήποτε ασφάλεια αυτοκινήτου θα πρέπει να κάνεις σύγκριση τιμών μέσω του asfaleiesfast

Ο τόπος διαμονής

Μπαίνοντας σε μία φόρμα αναζήτησης για εύρεση ασφαλείας αυτοκινήτου και πειράζοντας την τοποθεσία ή τον ταχυδρομικό κώδικα του τόπου διαμονής του ιδιοκτήτη του οχήματος μπορείς να διαπιστώσεις ότι η ίδια εταιρεία για ακριβώς τις ίδιες καλύψεις το ίδιο αυτοκίνητο τον ίδιο οδηγό προσφέρει διαφορετικές τιμές.

Ως γνωστό, η τιμή είναι συνάρτηση με αναλογιστικά μοντέλα της πιθανότητας εμπλοκής σε ατύχημα. Όταν αυξάνεται ο παράγοντας κινδύνου αυξάνεται και το ασφάλιστρο.

Ο τόπος διαμονής είναι ξεκάθαρα παράγοντας στην τιμή της ασφάλειας αυτοκινήτου!

Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι η πιθανότητα για φθορές ή εμπλοκής σε ατύχημα είναι αυξημένη όσο πιο πυκνοδομημένη και πολυσύχναστη είναι η περιοχή που διαμένεις και όσο μεγαλύτερη κυκλοφορία οχημάτων υπάρχει στον οδικό ιστό.

Ο κάτοικος του Παγκρατίου και της Κυψέλης θα πληρώσει πιο ακριβό ασφάλιστρο από τον κάτοικο της Χαλκίδας ή τον κάτοικο της Καλαμάτας και της Αλεξανδρούπολης και αυτοί με τη σειρά τους πιο ακριβή από τον κάτοικο μιας μή αστικής κωμόπολης στη Λάρισα ή κάποιο νησί.

Η ηλικία και εμπειρία του οδηγού

Η ηλικία και η εμπειρία του οδηγού είναι παράγοντας που καθορίζει την τιμή σε μία ασφάλεια αυτοκινήτου.

Παράγοντας εμπειρία

Η εμπειρία γενικά καθορίζεται από το πόσα χρόνια διαθέτει άδεια οδήγησης κάποιος. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να διαθέτεις δίπλωμα οδήγησης αρκετά χρόνια και να μην οδηγείς, αλλά αυτό δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς!
Έτσι λοιπόν ένας που έχει πέντε χρόνια άδεια οδήγησης αυτοκινήτου, θεωρείται λιγότερο έμπειρος οδηγός από κάποιον που έχει 15 χρόνια το δίπλωμα αυτοκινήτου στα χέρια του και θα πληρώσει πιο ακριβή την ασφάλιση αυτοκινήτου!
Όπως έχουμε εξηγήσει, αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι στατιστικά υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμπλακεί σε ατύχημα ένας λιγότερο έμπειρος οδηγός!

Παράγοντας ηλικία

Η ηλικία του οδηγού υπεισέρχεται ως παράγοντας και συνυπολογίζεται στο κόστος της ασφάλειας αυτοκινήτου μαζί με τα χρόνια που κάποιος έχει άδεια οδήγησης.
Ένας άνθρωπος μεγάλης ηλικίας, άνω των 75 ετών για παράδειγμα, έχει μειωμένα αντανακλαστικά σε σχέση με ένα νεαρότερο οδηγό ηλικίας 40 ετών!
Ως εκ τούτου μπορεί μεν να έχει περισσότερα χρόνια δίπλωμα οδήγησης, τα μειωμένα του αντανακλαστικά όμως, αυξάνουν την πιθανότητα να εμπλακεί σε ατύχημα, και κατά συνέπεια το κόστος του ασφάλιστρου!
Ένας νεαρός οδηγός ηλικίας 18 έως 24 ετών, δεν έχει την απαιτούμενη εμπειρία και είναι η ηλικιακή ομάδα που θεωρείται περισσότερο επιρρεπής στα ατυχήματα, πληρώνοντας αναλογικά με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες τα υψηλότερα ασφάλιστρα.

Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει πάντα να κάνεις σύγκριση τιμών! Η κάθε ασφαλιστική εταιρία έχει το δικό της αλγόριθμο που υπολογίζει σαν συνάρτηση την ηλικία και την εμπειρία σου την τελική τιμή και για αυτό το λόγο μπορείς να δεις σημαντικές διαφορές και να εξοικονομήσεις χρήματα.

Το αυτοκίνητο που οδηγείς

Η μάρκα, το μοντέλο, η αξία, τα κυβικά και το έτος κατασκευής του αυτοκινήτου σου επηρεάζουν σημαντικά το κόστος σε μία ασφάλεια αυτοκινήτου! Κυρίως επηρεάζεται το κόστος στην ασφάλεια κλοπής, την ασφάλεια πυρός και τη μικτή ασφάλεια.

1. Αξία

Όσο πιο ακριβό και νέο είναι ένα αυτοκίνητο, τόσο μεγαλύτερη είναι και η εμπορική του αξία την οποία θα πρέπει να αποζημιώσει μία ασφαλιστική εταιρεία σε περίπτωση κλοπής πυρκαγιάς ή ζημιών. Ως εκ τούτου τα ακριβότερα αυτοκίνητα έχουν ακριβότερες ασφάλειες.

2. Παλαιότητα

Tα νεότερα μοντέλα, 1-3 ετών έχουν ακριβότερη ασφάλεια κλοπής, πυρός και μικτής σε σχέση με το ίδιο μοντέλο με μεγαλύτερη παλαιότητα γιατί έχουν μεγαλύτερη εμπορική αξία, όμως έχουν χαμηλότερη βασική ασφάλεια, αστική ευθύνη δηλαδή, γιατί διαθέτουν πιο σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και μπορούν να αποτρέψουν ορισμένα ατυχήματα.

3. Μάρκα και μοντέλο

Αν και παλαιότερα τα αυτοκίνητα που κινδύνευαν περισσότερο να κλαπούν ήταν τα ακριβά και πολυτελή οχήματα, τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αναστραφεί.Τα εμπορικά μοντέλα επειδή κυκλοφορούν κατά χιλιάδες στους ελληνικούς δρόμους παθαίνουν συχνότερα ατυχήματα και υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση σε ανταλλακτικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα συγκεκριμένα οχήματα να κλέβονται πιο συχνά από οργανωμένες σπείρες, οι οποίες στη συνέχεια τα διαλύουν και τα πουλάνε ως ανταλλακτικά.

Η αυξημένη πιθανότητα κλοπής έχει αντίκτυπο στο κόστος της ασφάλειας αυτοκινήτου η οποία είναι επίσης αυξημένη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι δύσκολα πλέον βρίσκεις να ασφαλίσεις ένα αυτοκίνητο Smart για κλοπή.

4. Τα κυβικά ενός αυτοκινήτου

Συνήθως όσο περισσότερα κυβικά έχει ένα αυτοκίνητο τόσο ακριβότερη είναι και η δαπάνη για την ασφάλεια του! Για το ίδιο μοντέλο ενός αυτοκινήτου η έκδοση των1000 κυβικών για παράδειγμα, έχει φθηνότερο ασφάλιστρο από την έκδοση των 1400 κυβικών. Σαφώς αυτό έχει να κάνει και με το ότι όσο περισσότερα κυβικά συνήθως και η εμπορική αξία είναι μεγαλύτερη.

Χρήση του οχήματος

Η χρήση του οχήματος αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει το κόστος της ασφάλισης. Εάν, για παράδειγμα, χρησιμοποιείτε το όχημά σας επαγγελματικά, είναι πιθανόν να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων λόγω των πολλών ωρών που περνάτε στο δρόμο, και επομένως το κόστος της ασφάλισης μπορεί να είναι υψηλότερο.

Προαιρετικές καλύψεις

Η προσθήκη επιπλέον καλύψεων στην ασφάλιση του οχήματός σας, όπως η κάλυψη αερόσακων κάλυψη για κλοπή, φυσικές καταστροφές, ή ακόμα και η ασφάλιση ατυχημάτων επιβατών, μπορεί να αυξήσει το ασφάλιστρο. Ωστόσο, αυτές οι επιπλέον καλύψεις προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία σε περίπτωση ατυχήματος ή άλλης ζημιάς στο όχημά σας.

Συμπέρασμα

Κατανοώντας ενδελεχώς τους παράγοντες που επηρεάζουν τα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου, οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν πιο ενημερωμένες επιλογές που αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές τους ανάγκες και προτιμήσεις. Είναι σημαντικό να αξιολογείτε τακτικά την πολιτική ασφάλισης του αυτοκινήτου σας για να διασφαλίσετε ότι διατηρείτε την κατάλληλη κάλυψη στις καλύτερες δυνατές τιμές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

First Timer Here?

Έως -40%

Στα Ετήσια Συμβόλαια*

ΠΑΡΕ

 

*Σε σχέση με τα μηνιαία