Τρακάρισμα: Τι πρέπει να κάνεις αν εμπλακείς σε τροχαίο

Τι πρέπει να κάνεις αν εμπλακείς σε τροχαίο

Λέγεται ότι η ασφάλειά σας είναι στα χέρια σας. Ως οδηγός, εάν ακολουθείτε σωστά όλους τους κανόνες και τις οδηγίες στο δρόμο, οι πιθανότητες ατυχήματος θα είναι πολύ λιγότερες. Η κακιά στιγμή όμως παραμονεύει πάντα και ένα τρακάρισμα μπορεί να συμβεί στον καθένα μας.

Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι εάν διαθέτετε μόνο βασική ασφάλεια αυτοκινήτου, αυτό δεν καλύπτει το δικό σας όχημα σε περίπτωση ατυχήματος. Καλύπτει τη νομική ευθύνη για τις ζημιές που μπορείτε να προκαλέσετε σε τρίτο πρόσωπο: σωματικές βλάβες, θάνατο και ζημιές σε ακίνητη περιουσία τρίτου προσώπου κατά τη χρήση του οχήματός σας.

Έτσι, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν οδηγείτε το όχημά σας. Δυστυχώς, αν συμβεί ένα ατύχημα πρέπει να παραμείνετε ήρεμοι και να λάβετε μερικά βασικά μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας σας και των άλλων συμμετεχόντων. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Μην πανικοβληθείτε και διατηρήστε την ψυχραιμία σας

Μην πανικοβάλετε σε αυτήν την κατάσταση και μην προσπαθήσετε να φύγετε από το σημείο. Πρέπει να ενημερώσετε τον οδηγό του οχήματος που τρακάρατε ή τον τραυματία ότι έχετε ασφάλεια αστικής ευθύνης και οι ζημιές τους θα καλυφθούν. Πρέπει να διαβεβαιώσετε τον άλλον ότι δεν χρειάζεται να ανησυχεί.

Κλήση της αστυνομίας

Καλέστε αμέσως την αστυνομία, ακόμα και για μικρά ατυχήματα, ώστε να καταγραφεί επίσημα το περιστατικό.

Ενημερώστε την ασφαλιστική εταιρεία χωρίς καθυστέρηση

Συνιστάται να ενημερώσετε την ασφαλιστική σας εταιρεία για το ατύχημα εντός 48 ωρών για να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημίωσης. Υπάρχει ένας αριθμός τηλεφώνου που παρέχεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες στους καταναλωτές για αποζημιώσεις. Πρέπει να καλέσετε αυτόν τον αριθμό. Εάν δεν ενημερώσετε την ασφαλιστική εταιρεία, μπορεί να σας ζητηθεί ένας σοβαρός λόγος για την καθυστέρηση στην ενημέρωση.

Τραβήξτε φωτογραφίες του σημείου του ατυχήματος

Συνιστάται να τραβήξετε φωτογραφίες του σημείου του ατυχήματος και να τις κρατήσετε, καθώς είναι χρήσιμες κατά τη διάρκεια της νομικής υπόθεσης και της διαδικασίας αποζημίωσης. Καταγράψτε τη σκηνή όσο πιο ακριβώς γίνεται. Τραβήξτε φωτογραφίες της κατάστασης του αυτοκινήτου και του δρόμου από όλες τις πλευρές. Καταγράψτε τις γρατζουνιές και τις πληγές για να τεκμηριώσετε τη ζημιά.

Σημειώστε τα στοιχεία επικοινωνίας του τρίτου προσώπου

Πρέπει πάντα να σημειώνετε τις λεπτομέρειες του ζημιωμένου οχήματος. Πρέπει επίσης να σημειώσετε τα στοιχεία επικοινωνίας του προσώπου που τραυματίστηκε ή του αυτοκινήτου που υπέστη ζημιές. Πάντα να τραβάτε μια φωτογραφία της ασφαλιστικής πόλισης του τρίτου προσώπου καθώς μπορεί να βοηθήσει κατά τη διάρκεια της αποζημίωσης.

Αναζητήστε πάντα μάρτυρες

Πρέπει πάντα να αναζητάτε έναν μάρτυρα σε περίπτωση ατυχήματος. Κρατήστε τα στοιχεία επικοινωνίας τους μαζί σας. Ένας αξιόπιστος και αντικειμενικός μάρτυρας μπορεί να είναι ευεργετικός για την αποζημίωσή σας. Οι ασφαλιστικές εταιρείες εκτιμούν την άποψη των αμερόληπτων μαρτύρων και μπορούν να καταλήξουν σε ένα δίκαιο ποσό αποζημίωσης.

Κρατήστε αρχείο με τα έγγραφα

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποζημίωσης, είναι υποχρεωτικό να υποβληθούν τα πρωτότυπα έγγραφα όπως η άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, η άδεια οδήγησης του προσώπου που οδηγούσε την ώρα του τρακαρίσματος κλπ. Κρατήστε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τα αποδεικτικά αποστόλης των εγγράφων που υποβλήθηκαν στην ασφαλιστική εταιρεία μέχρι να κλείσει οριστικά ο φάκελος με την αποζημίωση του αυτοκινήτου.

Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, μπορείτε να διασφαλίσετε την ασφάλειά σας και να διευκολύνετε τη διαδικασία αποζημίωσης και ανάκτησης μετά το ατύχημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

First Timer Here?

Έως -40%

Στα Ετήσια Συμβόλαια*

ΠΑΡΕ

 

*Σε σχέση με τα μηνιαία